1. Nobina Sverige /
  2. Jobba hos oss /
  3. Karriär på Nobina /
  4. Trafikledning - stöd och information

Trafikledning - stöd och information dygnet runt

Trafikledningen har inte bara koll på trafiken och stöttar förarna dygnet runt. De ser också till att resenärerna får relevant störningsinformation. Möt Maja och Erfan som jobbar på Nobinas Centrala Trafikledning.

Det bästa med jobbet som trafikledare?

Gemenskapen och samarbetet med kollegorna, tycker Erfan Nasiri och Maja Kjäll.

I ett stort rum på Nobinas huvudkontor sitter Nobinas centrala trafikledning, CTL, för region Mitt. Här arbetar trafikledare dygnet runt för att ge förarna stöd och hjälp ute i trafiken.

Skrivborden på CTL Mitt står i grupper med fem, sex skrivbord i varje.

 – När vi sitter nära varandra blir det enklare att höra vilka problem kollegorna har. Då kan vi snabbt rycka in och hjälpa varandra, förklarar Erfan. Om till exempel en buss går sönder i hans område, så kontaktar han produktionsledningen för att ordna fram ett nytt fordon och en förare. Samtidigt kan han be Maja ordna bärgning av den trasiga bussen, medan en annan kollega ser till att föraren av den trasiga bussen får skjuts från platsen.

Erfan, Maja och deras kollegor på CTL Mitt ansvarar för trafikledningen i Stockholm, Uppland, Västernorrland och Sörmland. Totalt handlar det om över 1 500 bussar!

Det är också viktigt att förmedla störningsinformation till resenärerna. Vid varje grupp med skrivbord sitter en trafikinformatör som sköter den biten.

- Vi skulle inte klara oss utan dem, och inte heller utan de yttre trafikledarna som har koll och stöttar på plats ute i trafiken, säger Maja Kjäll.

 

– Dagarna är väldigt varierande. Du vet aldrig vad som väntar när du ska börja ditt pass, men det är också charmen med jobbet, säger trafikledaren Maja Kjäll.

Kollegan Erfan Nasiri instämmer. – Mycket handlar om att lösa problem, det kan vara allt från mindre förseningar till att en buss är inblandad i en olycka. Det gäller att kunna prioritera och fördela resurserna så att allt löser sig bäst för både kollegorna och resenärerna, säger han.

Erfan började på CTL Mitt våren 2021. Han har en bakgrund inom logistikbranschen, men har också jobbat som entrévärd och bartender. – Jag tänkte att jobbet som trafikledare skulle passa mig eftersom jag gillar ett högt tempo och att lösa problem. Men jag trodde aldrig att jobbet skulle vara så här kul! Vi har en jättebra sammanhållning i teamet och alla hjälps verkligen åt, säger Erfan.

Det goda samarbetet gäller också med kollegor i andra roller. Till exempel
produktionsledningen som CTL har ständig kontakt med genom både chatt och telefon, eller förarna som kontaktar CTL så fort de behöver hjälp ute i trafiken.

– Vi försöker alltid vara trevliga och gör allt för att lösa problemen på bästa sätt, säger Maja. – Det du ger får du också tillbaka. Det är viktigt att komma ihåg att vi på Nobina är en hel kedja där alla behöver varandra, säger Erfan.

Foto: Gustav Gräll

Copyright Nobina 2024