Om trafiken 

  • 14 nya elbussar ska trafikera samtliga linjer i Landskronas stadstrafik. Alla busslinjer kommer att ha samma trafikutbud som i dag och det blir inga skillnader i tidtabellerna. Landskronas stadstrafik hade 2,7 miljoner resande under 2018 vilket är en resandeökning med 2,2 procent mot året innan.

Klimatsmartare 

  • Bussarna innebär en klimatsmart trafik som bidrar till en renare stadsluft och en stadsmiljö med mindre buller. Elbussarna i Landskrona kör på el märkt med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Bussarna sparar cirka 95 procent av klimatutsläppen jämfört med bussar som körs på det förnybara drivmedlet biogas.

Tystare

  • Elbussarna genererar cirka 6 decibel lägre ljudnivå än bussar med förbränningsmotor. Det innebär att ljudnivån ombord bussen och i bussens närhet är markant lägre. Det ger behagliga resor och en stadsmiljö med mindre buller. Eftersom de är så tystgående är de utrustade med en varningssignal som föraren kan använda när hen närmar sig fotgängare och cyklister. Varningssignalen låter som en ringklocka, likt sådana som används på spårvagnar.

Om Bussarna 

  • De nya bussarna, totalt 14 stycken, kommer från den kinesiska tillverkaren BYD, Build Your Dreams. Modellen heter K9U. Bussarna är 12 meter långa, har 27 fasta sittplatser, cirka 40 ståplatser och gott om plats för barnvagnar och rullstolar. Bussarna laddas på Nobinas depå. De har en maxsträcka på cirka 20 mil mellan laddningstillfällena. Alla berörda förare har utbildats i att köra och ladda de nya bussarna.
  • I Landskrona används inte laddstolpar och det saknas således likriktarstationer. Likriktningen av strömmen sker istället i bussen när den är ansluten till laddare på depå. Varje buss bär med sig en laddare/likriktare som används för att ladda den.

Bussarnas inredning 

  • Stopp-knappar som återkopplar med ljus, för att öka trygghet och tydlighet.
  • Uttag för USB-laddare nära varje sittplats.
  • Digitala skärmar med trafikinformation, nyheter och reklam.
  • Mer plats för rullatorer och barnvagnar.

FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA

Carina Zachau, (M) ordförande, kollektivtrafiknämnden, Helena Nanne
Politisk sekreterare, 072-199 83 85

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad, Maria André press- och medieansvarig, Landskrona stad, 0418-47 00 69

Jens Listrup, ställföreträdande trafikdirektör på Skånetrafiken, nås genom Skånetrafikens presstjänst 0451-28 85 03