1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Nobina och Scania i banbrytande samarbete

Nobina och Scania i banbrytande samarbete

Scania och Nobina inleder försök i Barkarbystaden med självkörande fullängdsbussar i linjetrafik.

– Tekniken är nu tillräckligt mogen för att påbörja försök i trafik på allmän väg, säger Karin Rådström, busschef på Scania. Därmed blir detta ett av de första försöken med stora bussar i Europa. Vi kommer att lära oss mycket genom det här projektet för den fortsatta utvecklingen av autonoma bussar.

Försök i två steg

Försöket kommer att genomföras i två steg: först utan resenärer innan pendlarna välkomnas ombord. Eftersom säkerheten är avgörande i försöken kommer bussarna att ha en säkerhetsförare för att övervaka trafiken och bistå resenärerna.

– Vi på Nobina är djupt engagerade i att etablera det som vi tror kommer bli en viktig del av den framtida kollektivtrafiken, säger Henrik Dagnäs, VD för Nobina Sverige. Försöken kommer att ge nya insikter och erfarenheter för arbetet framåt när det gäller drift och styrning av autonoma bussar – och samtidigt skapa förutsättningar för fler att resa kollektivt. Kraven på de autonoma bussarna kommer vara lika hårda som den övriga trafiken vad gäller tillgänglighet, säkerhet och tillförlitlighet.

Fakta bussarna

Modell: Scania Citywide LF (låggolv)
Längd: 12 m
Kapacitet: 80 passagerare varav 25 sittande
Laddteknik: Depåladdning

Copyright Nobina 2024