1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Malmö blir ledande på elbussar i Sverige

Malmö blir ledande på elbussar i Sverige

Nyligen avslutades upphandlingen av stadstrafiken i Malmö, där Skånetrafiken ger Nobina fortsatt förtroende. Upphandlingen är samtidigt en av Sveriges största satsningar på elbuss och ett stort steg i omställningen av Skånes kollektivtrafik.

Totalt handlar det om 80 rena elbussar som kompletterar de elbussar som redan idag trafikerar linje 7, samt de dubbelledade elhybriderna som trafikerar linje 5 MalmöExpressen. Samtidigt innebär satsningen en ökning av antalet sittplatser med över 20 procent genom en större andel elektriska ledbussar.

Del av lösning på klimatutmaningen

Kollektivtrafiken är en del av lösningen på klimatutmaningen och busstrafiken har på många sätt redan gott före i omställningen till förnybara bränslen. Sedan 2018 körs alla bussar i Skånetrafikens regi med 100 procent förnybara bränslen. Nu tar man nästa steg mot en tystare, bekvämare och hållbarare kollektivtrafik – helt utan lokala emissioner – med energieffektiva elbussar från Volvo och MAN.

– Stadsbussarna i Malmö står för 27 procent av Skånetrafikens samtliga resor. Med de nya bussarna skapar vi bra förutsättningar att ytterligare öka kvaliteten för alla dessa resenärer, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Effektiv, bekväm, hållbar

– För snart ett år sedan började vi köra elbussar i Malmö på linje 7. Att vi nu får förtroendet av Skånetrafiken att tillsammans fortsätta utvecklingen och omställningen av kollektivtrafiken, men denna tydliga satsning på elbuss – det är otroligt roligt. En effektiv, bekväm och hållbar kollektivtrafik kommer att vara en avgörande del av Malmös och hela Skånes utveckling, säger Henrik Dagnäs, vd Nobina Sverige.

Trafikstarten är i juni 2021 och efter avtalstiden på tre år finns ytterligare tre optionsår.

Copyright Nobina 2024