1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Spadtag för nya BRT-vägen i Barkarby

Spadtag för nya BRT-vägen i Barkarby

Den 25 februari togs första spadtagen för nya BRT-vägen och BRT-linjen i Barkarby som kommer att halvera restiden och öka komforten för resenärerna. Den nya vägen är en del av samarbetet mellan Nobina, SL och Järfälla kommun för att skapa världens modernaste kollektivtrafik.

Med den nya fyrfiliga vägen med dedikerade bussfiler och elektriska snabbgående bussar kommer restiden mellan Barkarbystaden och tunnelbanan i Akalla att halveras. Den 17 augusti rullar BRT-bussar med hög turtäthet, smidig ombordstigning och hög komfort på vägen. På sikt ska BRT-linjen förlängas till Barkarby station och pendeltågen.

– Jag är väldigt glad över att vi idag har satt spaden i jorden och kan komma igång med bygget av den nya BRT-vägen. Den här vägen kommer att avlasta trafiken och vara ett fantastiskt tillskott för kollektivtrafiken så att man på ett miljövänligt och effektivt sätt kan ta sig med de snabbkörande BRT-bussarna mellan Barkarby och Akalla fram till dess att tunnelbanan kommer. Vi ser att infrastrukturen är hårt belastad i Barkarbystaden i dag men den nya vägen kommer att skapa bättre trafikflöden för befintliga och framtida Järfällabor och besökare, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.  

– Genom den unika överenskommelsen mellan SL, Järfälla och Nobina i Barkarby leder vi utvecklingen av framtidens kollektivtrafik. Här har vi sett hur kollektivtrafikens marknadsandel har ökat från runt 40 till 70 procent på bara ett år och hur vi gemensamt bygger världens modernaste kollektivtrafik hand i hand med att vi bygger framtidens stad. Idag tar vi nästa steg i den utvecklingen genom ett spadtag för Sveriges första superbussväg och BRT-linje, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

– Det vi skapar tillsammans i Barkarby är unikt, ingen annanstans i Sverige byggs det för en busstrafik med så god framkomlighet, korta restider och pålitlig trafik. I praktiken innebär den nya BRT-satsningen att Järfälla får sin tunnelbanetrafik långt tidigare än både spår, stationer och tåg finns på plats. Det är en djärv och framsynt satsning från Regionen och Järfälla kommun. Vi ser fram emot att få visa bussarna och ta ombord resenärer, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina.

[Länk prm]

Copyright Nobina 2024