1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Nya kollegor tack vare unik förarutbildning

Nya kollegor tack vare unik förarutbildning

Sedan tre år har Nobina Värmland ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Det har gett arbetslösa möjligheten att gå en tre månader lång utbildning, som kallas yrkesintroduktionsanställning, för att bli bussförare. Utbildningen hålls två gånger om året. Alla 68 personer som gått den hittills har klarat den och fått jobb som bussförare för Nobina Värmland.

En av dem som avslutade sin yrkesintroduktionsanställning i januari 2021 är Robin Thorén (i bilden ovan tillsammans med instruktörerna Ahmet och Mehmet Simsek och Katarina Karlsson). Han blev direkt anställd på Nobina i Hagfors.

 – Det känns bra att ha ett fast jobb och det känns som att jag har hittat rätt. Kollegorna är väldigt trevliga och välkomnande, man känner sig som hemma, säger han.

Han hade inte hittat vad han ville jobba med och var inskriven på Arbetsförmedlingen i några år innan han bestämde sig för att gå bussförarutbildningen.

 – Jag tackade nej två gånger eftersom jag inte trodde att det skulle vara roligt att köra buss. Men mina kompisar övertalade mig att testa. Det är mycket roligare att vara bussförare än jag trodde. Det bästa är att träffa olika människor och när resenärerna säger att jag kör bra. Jag har fått bättre självförtroende och min blyghet har försvunnit efter att jag började köra buss, säger Robin.

Eftersom yrkesintroduktionsanställningarna är så lyckade kommer Nobina Värmland att fortsätta med projektet.

– Vårt rekryteringsbehov får styra. Som det ser ut nu har vi behov av att anställa omkring 15 nya bussförare per år, säger Katarina. En ny utbildning startar i höst – håll koll på vår utbildningssida om du är intresserad!

Copyright Nobina 2024