1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Sug efter fiske gav idén till Ledighetskalendern

Sug efter fiske gav föraren idén till Ledighetskalendern

Varje dag, i alla Nobinas trafikområden, året runt så används Ledighetskalendern, ett superverktyg som föddes ur föraren Nikolay Nedevs sug efter att få åka och fiska. Verktyget hjälper förarna att få lediga dagar som passar både dem och trafikområdet. Från idé till färdigt verktyg tog det bara två månader.

Kom ihåg att det inte är svårt att få sin idé att bli verklighet. Gå till närmaste chef och berätta om din idé, du kan säga det muntligt så det måste inte ens vara nerskrivet på ett papper. Så enkelt är det!
Nikolay Nedev, förare

Nikolay Nedev har varit förare på Nobina sedan 2006, och jobbar nu även som förarcoach, med produktionssupport och som produktionsersättare.

I slutet av 2019, när han jobbade i supporten och samtidigt utbildade sig i produktionssystemet, fick han idén till Ledighetskalendern. Ett verktyg som i dag används i alla Nobinas trafikområden i hela Sverige och som är mycket uppskattat både av förare och produktionssupporten.

- Jag älskar att fiska, och detta var just under fiskesäsongen. Vädret var perfekt och jag hade 2-3 semesterdagar kvar att plocka ut. Men att få ta ut de dagarna med så kort varsel var oftast väldigt svårt, risken att bli nekad var stor eftersom det var svårt för produktionsledningen att få ihop planeringen, förklarar Nikolay Nedev om hur han kom fram till idén.

- Just när jag tänkte på det så såg jag en kollega som loggade in på intranätet för att titta på sin tjänst. När jag såg rutorna med dagar och veckor fick jag idén att man skulle kunna markera med grönt när vi har många medarbetare tillgängliga, och där chansen är stor att få ledigt, markera med orange de dagar chansen är mindre, och med rött när det inte finns någon chans att få ledigt!

Sagt och gjort, Nikolay Nedev lämnade kollegan vid inloggningsdatorn och gick raka vägen till långtidspersonalplaneraren Lisa Carlsson och berättade sin idé.

- Ögonen började lysa på henne, och hon sa att det skulle hon direkt ta med IT-avdelningen på huvudkontoret, säger Nikolay Nedev.

Två månader senare hade idén blivit verklighet och implementerad i Tyresö och snart nog i alla trafikområden.

- Det känns skönt att höra, och det känns skönt att kunna hjälpa till, säger Nikolay och fortsätter:

- Verktyget är jättebra både för förarna, för personalplaneringen och för produktionsledarna.

Ledighetskalendern används mest för korttidsledighet och är ett sätt för förarna att bättre och lättare än förut kunna utnyttja både sin komptid och sina ”överblivna” semesterdagar.

I trafikområde Södertälje pågår just nu en pilot för en vassare process i förbättringsarbetet. Bland annat handlar det om att sortera idéerna i lokal eller central nytta och se till att de bästa idéerna genomförs.  

Nikolay om hur idén blev verklighet

Copyright Nobina 2024