1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Musikhjälpen vinnare fick provköra elbuss

Musikhjälpens vinnare fick provköra elbuss

”En helt underbar dag!” Det utbrast vinnaren av Nobinas Musikhjälpen-bössa, 20-åriga Emil Kokkonen, efter att ha fått tillbringa en dag på Malmödepån, där han bland annat fick köra elbuss, ta en rundtur på depån och träffa förare och instruktörer.

Emil vid ratten

Vinnaren Emil Kokkonen, från Jönköping, fick välja vilken depå han skulle besöka och göra sin provkörning för instruktör. Valet föll på Mölledaldepån i Malmö.
Det var under mellanstadiet som Emils intresse för bussar vaknade:

– Jag började åka buss själv till skolan och blev mer och mer intresserad av bussar ju mer jag åkte. Så jag har gillat bussar i nästan hela mitt liv och tycker det är spännande med kollektivtrafik.

Sedan knappt ett år tillbaka jobbar Emil på Arla Food som distributions- och långfärdsförare. Valet till gymnasiet var nämligen enkelt: fordonslinje med inriktning mot bussförare. Tyvärr togs just den inriktningen bort det året som Emil sökte, men drömmen om att bli bussförare finns kvar. Vilket var anledningen till att Emil deltog i Musikhjälpens tävling om att få köra buss på en Nobinadepå.

Vad är det dom lockar med bussföraryrket?

- Man får träffa många människor och vara en del samhällsutvecklingen. Det är superintressant.

Vad är skillnaden på att köra tung lastbil och buss?

- Framhjulen på en lastbil sitter precis under chauffören vilket betyder att du inte har samma överhäng som när du kör buss och det blir en annan svängradie.

Vad är det viktigaste för dig när du själv åker buss?

- Jag vill ha en mjuk och behaglig resa i lugnt tempo och gärna en glad förare.

På besöket fick Emil inblick i både Nobina och trafikområde Malmö av personalledningschef Ola Beckman. Dessutom en rundvandring på verkstaden och fordonsvården av underhållschef Jimmy Nilsson  och Enver Sehovic. Ute på gårdsplanen berättade produktionschefen Amir Vojnikovic om den väloljade logistiken kring att ladda alla elbussar. Emil fick även se hur det går till vid utsättning av bussar på produktionsavdelningen av Dardan Shala.

I bilden från vänster Enver Sehovic, Peter Sterley, Emil Kokkonen och Jimmy Nilsson.

Emil och instruktorerna

Sedan var det dags att själv testa att köra buss, i en splitter ny el-ledbuss under ledning av instruktören Peter Sterley. Det var en taggad och lycklig Emil som rattade bussen tryggt och säkert runt depån.

- Det blev 3 varv runt depån och ett extra ärevarv. Så det har varit en helt underbar dag, konstaterade Emil.

Peter Sterley var även han mycket nöjd:

- Emil var en mycket duktig elev, och är som gjord för att köra buss. Det märks att han har vana vid att framföra tunga fordon.

Något även personalledningschef Ola Beckman konstaterade med tillägget:

- Emil är välkommen att söka jobb hos oss när han vill!

Se filmen och intervjun med Emil när han kör el-buss.

Copyright Nobina 2024