1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Nobina och Samtrans servar Region Stockholm med...

Nobina och Samtrans servar Region Stockholm med covid-tester

Cirka 30 000 covid-testkit per vecka. Det är vad Nobina och Samtrans just nu levererar hem till stockholmarna, på uppdrag av Region Stockholm.
- Det känns bra att vi har kunnat ta vårt samhällsansvar i kampen mot smittspridningen av covid-19 och snabbt starta upp den här verksamheten.

testpackning

FAKTA

*****

  • Samtrans genom Nobina Care ansvarar för provtagningen av covid-19 i 13 regioner i Sverige.
  • Hittills har Nobina Care utfört 4 miljoner tester, och packat 3,6 miljoner provtagningskit.
  • För närvarande finns drygt 230 bemannade teststationer för covid-19.

Det säger Bahez Rashid, affärschef Extratrafik, som fick frågan i december om Nobina kunde stötta med utökad testkapacitet för Region Stockholm i form av leverans av hemtest till stockholmarna.

- Inom loppet av 72 timmar var vi uppe i drift, med kapacitet på över 100 bilar, och motsvarande 200 förare, konstaterar han.

Uppdraget står på två ben. Dels förpackning av testkiten, vilket Samtrans som ingår i koncernen genom Nobina Care, ansvarar för. Och dels uppdraget att leverera och hämta testerna hos stockholmarna, enligt en beställningslista som regionen dagligen förser bolaget med.

- Det geografiska området är hela Region Stockholm, där vi just nu har våra trafikområden i Södertälje och Södertörn anslutna till uppdraget. Det pågår även rekrytering i Norrtälje för att möta in behoven framåt och uppnå bättre geografisk täckning, säger Bahez Rashid och fortsätter:

- Uppdraget ger oss en möjlighet att använda oss av medarbetare som kanske inte har sysselsättning i dag på grund av pandemin, och skola om dem till att fungera som transportörer.

Sedan i mitten av december har uppdraget inneburit att leverera och hämta cirka 30 000 testkit per vecka, något som kommer att pågå till i slutet av mars då uppdraget planeras att avslutas.

- Jag tycker det här uppdraget visar på Nobinas styrka som bolag. Vi är en viktig aktör inom kollektivtrafiken, och genom vår anpassningsförmåga har vi kunnat ställa om både som organisation men också som en stor aktör i att leverera en viktig samhällstjänst. Det känns bra att vi kunnat ta vårt samhällsansvar i kampen mot smittspridningen av covid-19 och snabbt starta upp den här verksamheten, säger Bahez Rashid.

Marknadschefen för Nobina Care, Eric Steijer, berättar att bolagen redan tidigt i pandemin var på hugget:

– Sedan pandemins start har vi stöttat samhället i en rad olika uppdrag och snabbt anpassat oss till samhällets olika behov. Idag är vi registrerade vårdgivare, har utfört vaccinationsuppdrag, assisterad provtagning och har många andra uppdrag över hela Sverige, för att avlasta den redan hårt ansträngda sjukvården, säger Eric Steijer och fortsätter:

– Hela vår koncern har ställt upp med engagemang och kapacitet för att lösa våra olika uppdrag. Det har varit en ansträngd period men också mycket inspirerande med alla engagerade kollegor, säger Eric Steijer om pandemin som har krävt stora insatser från samhällets alla aktörer, där många har behövt samarbeta på nya sätt.

– Efter snart två års arbete med provtagning av covid-19 har vi tillsammans inom Nobinakoncernen byggt upp en stark organisation med kompetens och kapacitet att utvecklas inom vård och omsorg, säger Eric Steijer och fortsätter:

– Vi är stolta över att även fortsättningsvis kunna hjälpa samhället med logistik och övriga tjänster kopplat till testning och mobil omsorg. Vi hoppas självklart att behovet kopplat till covid-19 nu successivt minskar, men vi kommer att vara redo med nya praktiska och innovativa lösningar för att hantera de behov som samhället har.

Eric Steijer
Copyright Nobina 2024