1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. 45 år som förare

En mjukstart på pensionärslivet efter 45 år som förare

I juni 2023 går Vlajko Glisic i pension efter 45 år som förare. Men han släpper inte jobbet helt, utan fortsätter som timanställd och skapar på så sätt en mjuk övergång till pensionärslivet.

I augusti 1978 körde Vlajko Glisic sin första busstur i Malmö stadstrafik. Han hade blivit uppmanad att söka jobb som förare av några vänner som arbetade i bussbranschen.

– Livet som förare var väldigt annorlunda då. Det var mindre trafik på vägarna, färre passagerare och längre regleringstid vid ändhållplatserna. På den tiden fanns ju inga appar där man kunde köpa sin biljett, utan vi skötte försäljningen ombord och fick både räkna kassan och ta hand om de polletter som resenärerna betalade resan med.

Redan från start gillade Vlajko friheten och självständigheten i att köra buss.
– Jag är en väldigt social person och uppskattar alla möten med människor, och att man aldrig vet exakt hur en arbetsdag kan komma att se ut.

Att köra buss i Malmös innerstad kan vara en utmaning. En liten incident på vägen kan i värsta fall leda till att det blir långa köer.
– Men under mina 45 år som förare har jag aldrig varit med om någon trafikolycka och det är jag väldigt tacksam för.

Under årens lopp har Vlajko kört en mängd olika bussar och linjer. Till 80-talsfavoriterna hör linje 33 som gick mellan Rinnebäck och Skumparp, där det låg en jordgubbsodling vid ändhållplatsen.
– Ibland kunde det vara 20 minuter tills nästa avgång och då kunde jag plocka lite jordgubbar medan jag hade rast.

I juni går Vlajko i pension men han är inte redo att lämna yrket. Planen är att fortsätta som timanställd och få en mjukstart på pensionärslivet.
– Jag gillar både mina kollegor och att vara i ett socialt sammanhang. Samtidigt ser jag fram emot att få tillbringa mer tid med barnbarnen.

Ålder: 65 år.

Arbetar som: Förare i Malmö.

Favoritbuss: ”Jag gillar Scanias bussar. De är bekväma, har mjuka växellådor och bra värmesystem. Jag minns en vinter på 80-talet då det var 26 minusgrader ute, men jag kunde ändå ha kortärmat på mig i förarhytten.”

Vill du också jobba som bussförare på deltid?

Befinner du dig också i ett läge i livet där en deltidsanställning skulle passa din situation? Har du dessutom D-körkort? Ta en titt på våra lediga jobb!

Copyright Nobina 2024