1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Från grannens tips till utbildad bussförare

Från grannens tips till utbildad bussförare på mindre än 8 månader

Cirkeln är sluten! Det började med ett tips av grannen om Nobinas Öppethus-dag i Malmö, intervju, utbildning på Nobina Akademin och nu sedan början av juni är Milenko färdigutbildad bussförare på Nobina. Detta är historien om Milenko Kovacevic, som för mindre än 8 månader sedan aldrig suttit bakom ratten i en buss men nu själv kör våra resenärer tryggt och säkert genom Malmös gator.

Milenko framför en Malmöbuss

Så gick det till när Milenko blev bussförare

I höstas tipsade Milenkos granne om att Nobina hade ett Öppethus-dag i syfte att träffa så många som möjligt som var intresserade av att bli bussförare.

Milenko var en av de närmare 300 besökarna. Efter en kort intervju på Öppethus av utbildningsansvarige Nicklas Olsson i Malmö, dröjde det inte länge förrän han blev kontaktad av rekryteringsansvarig Lars Joelsson. Det blev ett bra möte som slutade med att Milenko erbjöds en plats på Nobina Akademins allra första utbildning av bussförare i Malmö som startade i mars 2023.

Efter cirka 3 månaders intensivt arbete med lektioner och pluggande varvat med övningskörning fick Milenko sitt D-körkort. I juni körde han sin allra första helt egna tur som bussförare på Nobina.

Hur det kändes att köra själv för första gången och hur är livet som bussförare?

 Så här svarar Milenko:

Hur kändes det när du körde själv för första gången?
Jag kände mig jättestolt! Det känns så bra att vara en viktig del av samhället, att kunna hjälpa våra resenärer att kommer dit de ska, som till exempel jobbet.
Jag älskar att köra bil så valet att köra buss låg ganska nära mig.

Hur var första dagen?
Jag körde 32:an från Oxie och kände att jag blev senare och senare för varje hållplats. Jag hade fullt upp med att komma ihåg att sänka bussen för rullator osv. Allt tog sådan tid tyckte jag. Rätt som det var körde en annan buss på linjen om mig. När jag kom fram så snackade jag med bussföraren som kört om mig och berättade att jag var helt ny. Han var så snäll och gav mig många bra tips. Undrar jag något så hjälper alltid mina kollegor mig. Vi hjälper varandra.

Hur är du som bussförare?
Jag vill att alla mina resenärer ska känna att de kan lite på mig och att jag kör bra. Redan när de stiger på så försöker jag hälsa på alla och det ger en bra känsla hos resenären att jag bryr mig.

Vad är roligast?
Möta människor och kunna hjälpa dem. Häromdagen gick en kvinna med rullator av min buss och började gå över övergångsstället framför bussen. Vi hade ögonkontakt. När hon var mitt på övergångstället började hon tokvinka till mig och vi bröt båda ihop av skratt. Det gör mig glad - interaktionen mellan människor.

Bästa linjen?
Det är svårt att säga, allt beror på vilka resenärer som hoppar på bussen. En och samma linje kan ha så många olika sorters människor beroende på var de hoppar på och av och vilken tid det är.

Bussförare utanför en grön buss
Copyright Nobina 2024