1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Grönt ljus i busskurer hjälper förare och...

Grönt ljus i busskurer hjälper förare och resenärer

En smart lösning testas i trafikområde Norra Skåne. När resenärerna kommer in i busskuren så tänds en grön ljusslinga som lyser upp glaset på busskurens sida, så att förarna aldrig riskerar att missa resenärer som väntar på bussen.

Rörelsesensorer känner av om en person går in i busskuren, och då tänds en grön ljusslinga som lyser upp glaset på busskurens sida. Än så länge är busskurerna som börjar lysa grönt när resenärerna kommer in i kuren ett test. Testet startade förra vintern på två hållplatser längs linje 298, mellan Ekeby och Helsingborg, och har nu utökats med en hållplats till och en är på gång.

Helsingborgs stad är positiva till projektet och efter input från Nobinas förare håller staden just nu på att titta på fler hållplatser där ljuslösningen kan sättas in.

Testet går väl i linje med Nobinas resenärslöfte, enligt vilket resenärerna bland annat ska känna sig trygga och välkomna ombord:

- Det är med resenären i fokus som vi har tagit fram detta projekt, då det ibland kan vara svårt att se om någon står och väntar i mörkret. På det här sättet säkerställer vi att vi gör allt vi kan för att undvika att vi missar resenärer som väntar i busskurerna, säger Norra Skånes affärsutvecklare Mathilda Boklund Lhonneur.

- Vi har utökat med en station till i Domsten och för diskussioner gällande hållplatsen i Laröd, så det händer grejer. Det är så kul att detta projekt fortskrider och kommunen  är verkligen på tårna och vill veta vad förarna tycker, fortsätter Mathilda.

 

Copyright Nobina 2024