1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. I Fatons lag ska du tillhöra eliten

"I mitt lag ska du tillhöra eliten"


Efter en proffskarriär som fotbollsspelare har Faton Rujkovcani hittat sitt nya lag på Nobinas depå i Lund. Målet är fortfarande att tillhöra de bästa.

Han har spelat på några av världens största arenor, inför tiotusentals fans och gjort mål på absolut högsta nivå. Faton Rujkovcanis cv liknar inget annat. Efter gymnasiet värvades han till en belgisk klubb, och utan att ha gjort en enda minut i Allsvenskan var han nu proffs i en europeisk liga.

– Jag fick komma dit och provspela i två veckor, men efter två dagar erbjöd de mig ett kontrakt på fyra år, säger Faton. Belgiska ligan har aldrig varit populär att följa i Sverige, men håller en hög nivå. Under den här perioden spelade bland annat Pär Zetterberg där – en legendar i Anderlecht som även representerat svenska landslaget. Han och Faton möttes under en match.

– Han kom efter matchen och frågade om jag var från Sverige. En underbar människa. Vi stod kvar ute snackade tills någon kom och sa åt oss att vi skulle göra dopningstest. Då suckade han och sa: ”Fan, det är för att jag blev kvar och pratade med dig som jag måste göra det här nu”, säger Faton.

Efter tre år i Belgien åkte Fatons klubb ur högsta ligan. Då hörde den tyska storklubben Hannover 96 av sig och värvade Faton till Bundesliga. Här var det meningen att han skulle bli en storstjärna, men nu kom i stället skadorna. Efter ett år skadade han sitt högra korsband. Han skulle vara borta åtta månader enligt läkaren, men var tillbaka redan efter fyra månader. Något som troligen var för tidigt. Under en match med b-laget dribblade han sig förbi och hoppade över målvakten. När han landade högg det till i knät igen.
– Domaren trodde att jag filmade. Jag fick gult kort, men sa att jag behöver hjälp att bäras ut. Efteråt kom domaren och bad om ursäkt, säger Faton.

Ny rehabilitering och efter ett år var han tillbaka på planen. Då hörde det albanska landslaget av sig och undrade om han ville spela där. Under en träningsmatch skadade han då sitt andra knä och det blev början på slutet av fotbollskarriären. Han flyttade tillbaka till Sverige och gjorde några försök att komma i gång igen, men kroppen sa stopp.

 – I Linköping där jag hade min familj var jag känd som fotbollsspelaren och nu började jag hata det. Min syster gifte sig och flyttade till Helsingborg och när jag var där på besök fick jag ett erbjudande om ett jobb. Jag behövde en nystart, säger Faton.

Jag gillar att se människor utvecklas. Då har jag lyckats med mitt uppdrag
Faton Rujkovcani , gruppchef

Faton började arbeta på ett lager och fick behörighet för buss och lastbil genom jobbet. Det blev vägen in i bussbranschen. I dag är han gruppchef på Nobina i Lund. Han har fortfarande kvar proffsmentaliteten från när han spelade. – Jag brukar alltid säga att om du ska vara med i mitt lag ska du tillhöra eliten. Om vi spelar jättebra fram till målet och inte gör mål, då spelar det ingen roll. Samma sak med jobbet. Levererar vi på fyra av fem punkter är det inte tillräckligt bra. Hans ledarstil har uppmärksammats som lite udda, men den går hem och gruppen når väldigt många av sina mål.

 – Jag gillar att se människor utvecklas. Då har jag lyckats med mitt uppdrag, säger han.

Copyright Nobina 2024