1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Nobina mötte utbildningsministern

Nobina mötte utbildningsministern

Att utbildning är nyckeln till jobb var alla överens om när Nobinas koncernchef Henrik Dagnäs och Nobinas Sverigechef Martin Pagrotsky under onsdagen mötte utbildningsminister Mats Persson (L).
Bland annat nämndes kollektivtrafikbranschens utmaningar kring kompetensförsörjning, och vilka vägarna är till mer och bättre utbildning.

Som Nordens största kollektivtrafikföretag har vi en viktig roll i att föra en dialog med beslutsfattare på alla nivåer – både för att skapa större insyn och kunskap om kollektivtrafiken och dess utmaningar. Men också i att vara en relevant och konkret partner som bidrar till nya lösningar och bättre förutsättningar för oss och för hela kollektivtrafiken.
Martin Pagrotsky, vd Nobina Sverige

Under onsdagen den 16 augusti träffade Nobinas ledning utbildningsminister Mats Persson (L) för att diskutera konkreta vägar till mer och bättre förarutbildningar, i tät dialog med näringslivet.

Anledningen är branschuppskattningen att närmare 5 000 nya förare per år måste utbildas och anställas för att möta branschens och samhällets behov av en fungerande kollektivtrafik.

Själva förarutbildningen är nyckeln till att lösa branschens kompetensförsörjningsbehov, samtidigt som det finns en mängd fallgropar längs vägen, konstaterade mötesdeltagarna. Bland annat diskuterades allt byråkrati som kan ge onödigt långsamma processer, till goda exempel där samarbeten med Komvux och kommuner runtom i landet, har snabbat på kompetensförsörjningen och skapat nya jobb där de som bäst har behövts.

Man konstaterade även att nya utbildningsplatser, inom exempelvis Komvux, är effektivt för att nå fler målgrupper, som kvinnor och yngre, vilket behövs för en mer jämställd och inkluderande kollektivtrafikbransch.

-Som Nordens största kollektivtrafikföretag har vi en viktig roll i att föra en dialog med beslutsfattare på alla nivåer – både för att skapa större insyn och kunskap om kollektivtrafiken och dess utmaningar. Men också i att vara en relevant och konkret partner som bidrar till nya lösningar och bättre förutsättningar för oss och för hela kollektivtrafiken. Vi är både glada och tacksamma för den dialog vi idag har med regeringen och för den konkreta diskussion till bättre förutsättningar som vi gemensamt för, säger Martin Pagrotsky, vd Nobina Sverige, och tillägger:

- Ett stort tack till Mats Persson som tog sig tid att träffa oss!

 

Copyright Nobina 2024