1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. För säkerhets skull - använd bälte!

För säkerhets skull - använd bälte!

Använder du säkerhetsbälte när du åker buss? När Svensk Kollektivtrafik undersökte bältesanvändning visade det sig att endast drygt 50% av de som reser i regional- och expressbussar i Sverige använder bälte ombord, trots att det är lag på det.
Vid en kollision kan ett säkerhetsbälte vara skillnaden mellan liv och död, så för din egen skull, använd alltid bälte!

Säkerhet är en väsentlig del av Nobinas resenärslöfte: ”Du ska känna dig välkommen, trygg, få information som är betydelsefull för din resa och du ska alltid kunna lita på att du reser hållbart.”
Nobinas förare ska föregå med gott exempel och alltid använda säkerhetsbälte. Förutom att det är lag på det skyddar det vid en olycka.

Alla bussar, med undantag för bussar i tätortstrafik, ska vara utrustade med bälten. I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. Lagen säger att om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bälte så ska du välja det sätet och använda bältet. Om bussen är utrustad med bälte och man som resenär avstår från att använda det kan det medföra böter på 1500 kronor i samband med en poliskontroll. (Källa: Transportstyrelsen)

Det är resenären som ansvarar att hen knäpper fast bältet – i bussarna sitter dekaler som påminner om bältesanvändning och föraren påminner om bälten, men det är resenären själv som knäpper fast det.

Styla ditt drömbälte - tävling med Värmlandstrafiken

För att uppmärksamma bussens lilla svarta lanserar Nobina och Värmlandstrafiken en tävling med fokus på kreativitet och trygghet: Styla ett bälte och tävla om periodbiljetter i Värmlandstrafiken och chans för din kreation att synas på bussarna.

Tävlingen ”Styla ditt drömbälte” pågår mellan 12 januari och 9 februari 2024. Tävlingsreglerna hittar du här bredvid. Här kan du läsa mer hos Värmlandstrafiken. Lycka till!

STYLA DITT DRÖMBÄLTE - TÄVLINGSREGLER

*****

Så här deltar du i tävlingen!

  • Skapa ett låtsasbälte av ett tygstycke med följande mått: 7 cm brett och 50 cm långt. Det finns färdigmallade tygstycken att hämta (självklart utan kostnad) på vårt kundcenter på Karlstads busstation.
  • Styla och pynta bältet precis som du vill och med vad du vill! Det kommer inte att monteras skarpt i bussen så du behöver inte ta hänsyn till säkerhet.
  • Lämna in ditt bidrag på vårt kundcenter på Karlstads busstation eller skicka oss det via post (Värmlandstrafik, Lagergrens gata 7, 652 14 Karlstad). Vi behöver även ditt namn och mejladress eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig vid eventuell vinst. Om du önskar få tillbaka ditt bidrag skriver du också med din adress.

 

Om tävlingen

  • Tävlingen pågår 12 januari-9 februari 2024.
  • Förstapris är en 30-dagarsbiljett länet, andra- och tredjepris en Flex 10/60-biljett. Utvalda kreationer kommer även att synas i busstrafiken.
  • Alla inskickade bidrag kan komma att användas i Värmlandstrafiks och Nobinas kommunikation.

Copyright Nobina 2024