1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Stort söktryck på Nobinas förarutbildningar,...

Stort söktryck på Nobinas förarutbildningar, runtom i landet

Närmare 1 800 ansökningar till förarutbildningar har under det senaste halvåret kommit in till Nobinas cirka 120 utbildningsplatser. Söktrycket har varit så pass stort att fler platser har startats upp för att möta efterfrågan. Nobina får därmed både förarutbildningar liksom samarbeten med lokala komvuxutbildningar på en lång rad platser i landet, från Malmö i söder till Västernorrland i norr.

2 glada förare i en buss

För att möta den stora efterfrågan på bussförare har Nobina det senaste året utbildat cirka 120 färdiga bussförare, inom ramen för egna förarutbildningar. Anledningarna till den stora efterfrågan på nya förare är dels kommande, stora pensionsavgångar, och dels att många regioner satsar på en utveckling av kollektivtrafiken för att möta uppsatta miljömål.  

Förutom egna förarutbildningar har Nobina även inlett samarbeten med både kommuner och komvuxutbildningar på en rad orter i landet, kring att marknadsföra de lokala förarutbildningarna. Något som tros ha hjälp till med att skapa det kraftigt ökade söktryck som Nobina nu ser.  

En annan faktor är att Nobina under vintern vann ett avtal med Region Värmland om att bli underleverantör för Kommunala Vuxenutbildningen, KomVux, där den första klassen redan har startat.  

Ytterligare en milstolpe är uppstarten nyligen av Nobinas första egna trafikskola i Tyresö, med Arbetsförmedlingen som kund. Uppdraget är att i rollen som trafikskola hålla i en arbetsmarknadsutbildning av förare. Även här har de första klasserna nu intagit skolbänken.  

Utvecklingen av förarutbildningar i Nobinas regi har lett till totalt närmare 1 800 ansökningar om att få delta i bussförarutbildningarnas cirka 120 platser, bara sedan i höstas. 

- Arbetslösheten i Sverige är nästan 9 procent och över 500 000 personer har inte ett jobb att gå till. Samtidigt som branschens bedömning av rekryteringsbehov för de kommande åren är 8 000 nya bussförare. Det är tydligt att här både finns ett behov av fler utbildningsplatser och en stark efterfrågan där alla resurser idag behövs, säger Martin Pagrotsky, vd Nobina. 

Nobina Sveriges HR-chef Martin Dahlin är glad över att intresset för föraryrket växer: 

 
- Det är jätteroligt att se att vi har ett så stort intresse för yrket. När Malmöakademin för bussförare startade upp för ett år sedan hade vi cirka 200 sökande till 15 platser. När Malmöakademin inom kort startar upp nästa kurs, i juli, så har vi fått hela 450 sökande, mer än dubbelt så många. Så ryktet sprids, det är populärt att söka förarutbildningar hos oss. Och liknande trender ser vi i hela landet, konstaterar Martin Dahlin. 

För närvarande finns Nobinas förarutbildningar i Malmö, Östergötland, Sjuhärad, Nacka/Värmdö (startar inom kort), Södertörn, Värmland och Västernorrland (sker i samarbete med kommunen).   

Utbildningarna till bussförare tar mellan 10 och 17 veckor. Förutom förarutbildningar har Nobina även egna YKB-utbildningar, som både tar emot Nobinaförare liksom förare från andra trafikoperatörer och trafikföretag.  

Frågor: Malin Säker, Kommunikationschef, 070-992 19 11 

Copyright Nobina 2024