1. Nobina Sverige /
  2. Jobba hos oss /
  3. Nobina som arbetsgivare /
  4. Vårt arbete med mångfald och inkludering /
  5. Korta vägen

Korta vägen - praktik på Nobina gav Rafi erfarenhet

För sju månader sedan satte Rafi Khaliqi för första gången foten på Nobinas huvudkontor, nära sju år efter att han flyttade till Sverige från Afghanistan. Han var arbetslös, med en akademisk examen på sitt CV, och en praktikperiod framför sig. I dag närmar sig praktikperioden sitt slut och han har fått mängder av arbetslivserfarenhet i bagaget.

- Det var lite nervöst, men att komma in på Nobina har gått jättebra, alla har varit väldigt hjälpsamma och stöttande från dag ett!

Det säger Rafi Khaliqi när vi ses på huvudkontoret i Solna, ett halvår efter att han började sin praktik på Nobina inom ramen för Arbetsförmedlingens satsning Korta vägen, ett utbildningsprogram för arbetslösa akademiker.

- Min handledare på Nobina hade sett mitt CV och var intresserad, och jag tänkte att på Nobina kan jag nog lära mig mycket svenska, säger Rafi som bland annat hade studerat tillämpad matematik med inriktning mot finans, datavetenskap och dataanalys innan han kom till Nobina.

Rafis jobbtitel är strategisk inköpare, i vilken han jobbar med så kallat spend data inom stora kostnadsposter som bussinköp, drivmedel, reservdelar och IT-system. Närmare bestämt handlar det om att använda befintlig data för att analysera kontrakt och leverantörer. Analyserna ligger till grund för framtida leverantörsförhandlingar, liksom beslut om hur bolaget ska välja leverantörer.

Vad är Korta vägen?

*****

  • Ett 4-6 månader långt utbildningsprogram med praktik för akademiker inskrivna hos Arbetsförmedlingen.
  • Korta vägen börjar med en teoretisk del som innehåller studie- och yrkesvägledning, CV-granskning och intervjuträning samt undervisning i ämnen som är relevanta för arbetslivet: att arbeta i projekt, presentationsteknik, IT m.m.
  • Efter den teoretiska delen följer praktik. Praktiken pågår normalt i ca 3 månader men kan förlängas eller bli kortare.
  • Under praktiken får deltagarna kontakt med sitt yrkesområde i Sverige och får viktiga kunskaper och kontakter.
  • Praktiken sker på en arbetsplats som kan erbjuda handledning och uppgifter som matchar akademikerns kompetens.
  • Praktiken är kostnadsfri för arbetsplatsen och innebär en viktig erfarenhet för deltagaren. Någon skyldighet att anställa finns inte.

Lyckokast

För Nobinas inköpschef Erik Jontell var beslutet att ta in Rafi via akademikerpraktik ett lyckokast:

- Inköparna har fullt upp med allt det dagliga, men Rafi med sin kompetenta resurs kan bland annat hjälpa oss att jobba mer digitalt med våra avtal, få koll på koncernens avtalshantering, systemmigrering och med att få en skarp, bra bild av helheten, säger Erik och fortsätter:

Nobinas utmaning - Rafis möjlighet

- Behovet av detta har varit jättestort hos oss, och akademikerpraktiken med Rafi har gett oss möjligheten att få en extern resurs. Så det är ett lyckligt sammanträffande att vår utmaning också är en bra möjlighet för Rafi, säger Erik.

För både Erik och hela inköpsavdelningen har Rafis akademikerpraktik varit något av en ögonöppnare:

- Han har bidragit med en helt ny syn – och inte minst lösning - på gamla problem, och hjälpt oss att få saker som varit otydliga länge att bli tydliga. Något som vi aldrig har haft tiden att reda i tidigare, säger Erik, och Rafi fyller i:

- Jag har ibland sett att det fanns smartare sätt att göra saker, ibland har jag haft fel, och ibland har jag hittat ett bättre sätt att lösa vissa saker, samtidigt som jag lär mig nya saker varje dag, säger Rafi och ler.

Båda två berömmer Nobinakulturen som lätt att komma in i för utomstående, där alla medarbetare på ett naturligt sätt har tagit emot Rafi, som snabbt blev en i gänget.

- Många här har jobbat länge och är väldigt erfarna, så det var nervöst, men alla är så varma och ställer alltid upp, så det har känts otroligt bra, säger Rafi som för sin egen skull alltid strävar efter att prata svenska med arbetskamraterna för att vässa språket.

Akademikerpraktiken har varit en vinst för inköpsavdelningen, menar Erik:

- Jag kan verkligen rekommendera andra chefer att göra som vi och ta in akademikerpraktikanter. Det har varit fantastiskt utvecklande för vår avdelning, inte bara för att det har bidragit med en resurs, utan även för att det ytterligare har breddat avdelningen vad gäller mångfald och inkludering, något som är viktiga bolagsmål för Nobina, säger han.

The Block HK
Copyright Nobina 2024