1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Succé med kurs i buss-svenska

Succé med kurs i buss-svenska för förare

- Nu kan jag använda fler ord i svenska språket. För nyckeln till samhället och att få jobb är att kunna språket!
Det säger förare Ali Abdullahi Ali i Malmö, en av de elever som nyligen klarade kursen Yrkessvenska för bussförare.

Lingio deltagare '22

I slutat av april delades certifikaten ut till de nära 20 Malmöförare som efter 24 veckors kurs nu har blivit godkända i kursen Yrkessvenska för bussförare. Utbildningen är utformad som ett spel som kan spelas i mobilen och där deltagarna ”levlar upp” efterhand. Dessutom hölls fysiska möten på arbetstid var tredje vecka, med tre timmars kurs vid varje tillfälle.

Spännande och roligt

- Det har varit spännande och roligt säger Ali Abdullahi Ali, förare i Malmö sedan 2011 och fortsätter:
- Det har varit bra att kunna jobba och gå kursen samtidigt. Tempot har varit bra och jag känner att det är en viktig kurs. Jag har försökt lära mig tre nya ord om dagen och nu kan jag använda fler ord i svenska språket än förut. Det är nyckeln till samhället att få jobb och att kunna språket, säger Ali.

Syftet med utbildningen är att förbättra språkkunskaperna, med specialinriktningen mot bussbranschen. Något som underlättar kontakten både mot resenärer och trafikledning.

- Det har varit ett väldigt bra utfall. I stort sett alla 20 förare som startade kursen har nu certifierats, vilket är fantastiskt. Det måste finnas ett intresse och en vilja att lära sig språket och det fanns i den här gruppen. Och genom att gruppen träffads var tredje vecka så pushade man dessutom varandra att bli bättre och ”levla upp” i spelet, säger föraren och utbildaren Peter Sterley som höll i kurserna (i gruppbilden längst till höger).

Malmö kommer köra ytterligare en utbildningsomgång framöver, på depå Vinkelgatan denna gång.
Ansvariga för utbildningen är Nobinas centralt utbildningsansvariga Paul Victorin och Nobina Malmös utbildningsansvarig Nicklas Olsson.

Copyright Nobina 2024