1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. En stor andel tjejer och yngre när Malmö...

En stor andel tjejer och yngre när Malmö rekryterar till förarutbildning

400 sökande till 16 platser! Hög nivå på sökande och stor andel tjej blev resultatet efter en rekryteringssatsning i Malmö nyligen. Häromdagen hölls en kickoff för den kommande förarutbildningen, där nära hälften av gruppen är tjejer, och där en stor del av gruppen är yngre förare. Ett trendbrott, menar utbildningsansvariga Nicklas Olsson.

Tjejer blir bussförare i Malmö

Nästan på dagen ett år efter den första stora rekryteringssatsningen i Malmö, som även den lockade hundratals sökande, så var det dags igen för en ny grupp föraraspiranter att kicka igång sin D-kortsutbildning.

Förra årets satsning resulterade i cirka 40 nya förare som inom ramen för förarutbildningen tog både busskörkort och YKB. Inför årets rekryteringssatsning var intresset ännu större:

- Vi har märkt att ryktet om vår förarutbildning har spridit sig, vilket har gjort att vi idag har en hög nivå på de sökande. Vi har även märkt att andelen yngre sökande är betydligt större än tidigare vilket är väldigt positivt. Det är också en mycket större andel som är tjejer. Målet är hälften, men dit har vi inte nått riktigt ännu i den här kursen, men 6 av 16 är tjejer och det är en jättebra siffra, säger Nicklas Olsson som ansvarar för utbildningen i Malmö.

Bättre på att visa upp yrket

Han tror att bussbranschen generellt har blivit bättre på att visa upp yrket, men att det även kan hänga ihop med trenden inom lastbilsbranschen som under några år har lockat tjejer till yrket. Något som spiller över på bussbranschen.

- Fyra av tjejerna i den kommande utbildningen är dessutom under 28 år, vilket är jättekul, säger Nicklas.

Bakom att Malmö har lyckats få ett så stort intresse för sina utbildningar, både förra året och i år, ligger en gedigen satsning:

- Vi har varit ute på en mängd olika jobbmässor och haft en tung annonsering i sociala medier, där ungdomarna finns. Vi är helt enkelt runt på så många ställen vi kan för att hitta personer som vill testa bussyrket, och det har gått jättebra, säger Nicklas.

Förarutbildningen startar den 8 april, med kick-off i början av mars, och kommer att pågå under 17 veckor. Av dem består 13 veckor av körkortsutbildning, resten av linjeträning.

Nya förare i Malmö 2024

Läs mer om bussförarutbildning

Copyright Nobina 2024