1. Nobina Sverige /
  2. Nyheter /
  3. Framtidens kollektivtrafik i Sunne

Framtidens kollektivtrafik i Värmland - Sunne först i Sverige

X-linjen provkördes i Sunne tätort i somras, men finns sedan onsdagen 28 februari i en ännu bättre skepnad som även omfattar landsbygden kring Sunne. Konceptet är först ut i Sverige, och kanske i hela världen med att individanpassa och utnyttja kapaciteten i kollektivtrafiken. Resenären kan dynamiskt utnyttja all kollektivtrafik i närområdet, inte bara bussar och tåg utan även skolfordon och servicetrafik. Projektet körs till 8 september 2024.

Dynamisk trafik

Dynamisk trafik är en flexibel form av kollektivtrafik som tidigare testats i Värmland, både tillfälligt i Sunne tätort och numera permanent i Säffle. X-linjen har blivit en succé som mångdubblat det kollektiva resandet sedan starten i Säffle 2021.

I och med satsningen lanserar Värmlandstrafik en ny app, "X-linjen Sunne", som ska användas för resor med X-linjen. Körområdet är nu större och omfattar även landsbygden runt Sunne.

När du gör en sökning i appen räknar systemet ut den mest hållbara resan utifrån all tillgänglig trafik inom X-linjens trafikeringsområde. Om det går en ordinarie buss eller ett tåg som matchar din sökning får du denna information presenterad och när en dynamisk resa passar bäst ges du möjlighet att boka den. Nytt är att man även kompletterar utbudet av bussar och tåg i linjetrafik med mixtrafik med skolfordon och servicetrafik.

X-linjen: Hur funkar det?

*****

X-linjen Sunne körs under perioden 28 februari - 8 september 2024.Resor kan bokas måndag – fredag kl 09.00-20.00 samt lördag – söndag kl 10.30-14.30. Trafiken körs inte på helgdagar (röda dagar).

Resesökning och bokning görs i nya appen”X-linjen Sunne”. Vid en sökning räknar systemet ut den mest hållbara resan utifrån all tillgänglig trafik inom X-linjens trafikeringsområde.

I appen bokas endast de dynamiska resorna. Om resesökningen visar på en mixtrafikresa så bokar kunden den i stället på Värmlandstrafiks webbplats och om den visar ordinarie buss eller tågtrafik behöver resan inte bokas alls. Det går även att ringa och boka de dynamiska resorna, via Värmlandstrafiks kundcenter.

Läs mer om X-linjen hos Värmlandstrafik

Andra gången i Sunne!

- För andra gången så startar vi upp X-linjen i Sunne men denna gången i ett nytt koncept. Nu kan vi förverkliga tre önskningar i ett: Hållbarhet, mer kollektivtrafik och högre sysselsättningsgrad, säger Åsa Andreasson, affärschef på Nobina.

Hon fortsätter: - Vi använder våra skolbussar till X-linjen mellan skolkörningar,  mitt på dagen och eftermiddag/kväll. Det innebär att det nu finns lokal kollektivtrafik i Sunne och att våra förare kan få en högre sysselsättningsgrad genom fler timmar körtid, det är en stor förändring för oss i Sunne.

- Redan de första dagarna hade vi 44 resenärer, varav 19 på fredagen. Det visar att X-linjen fyller sitt syfte i Sunne!

Framtidens kollektivtrafik

Markus Bergman, trafikchef på Värmlandstrafik beskriver X-linjen i Sunne så här:
- Projektet utnyttjar hela fordonskapaciteten, när alla resurser kombineras i mixtrafik med skolfordon och servicetrafik. Då får man samtidigt både lägre kostnad och bättre utbud av kollektivtrafik, och förartjänster blir attraktivare tjänster då skolkörningar kan kombineras med x-linjen.

- I Säffle har sett att det uppskattas när människor får bättre möjligheter att utnyttja kollektivtrafiken och man får en bättre geografisk täckning. Man är  närmare kunden och kan individanpassa utbudet, säger Markus och framhåller: 
-Den  individanpassade kollektivtrafiken är framtidens kollektivstrafik.

 

Foto: Värmlandstrafik

 

 

Copyright Nobina 2024